sunnuntai 27. tammikuuta 2013

Hapanleipä rukiista

Liekö tammikuun sly-teemalla ollut jotain tekemistä tämän leipäinnostuksen kanssa, mutta selaillessani viime vuoden Leivotaan-lehtiä tuli vastaan ohje rukiisesta leipäjuuresta. Innostuin sitä kokeilemaan, kun se on jo aiemminkin mielessäni käynyt.
Samanlaista leipää ei omastani tullut kuin lehden kuvassa oleva, mutta silti maukasta. Omaan makuun happamuutta voisi leivässä olla vaikka vähän enemmänkin. Lehden kuvassa oli myös leipä leivottu reikäleivän malliseksi, mutta ohjeessa sanottiin toisin mikä vähän ihmetytti leipoessa. Tein toisen leivän sitten pyöreäksi reikäleiväksi (tällöin paistoaika oli noin 30 minuuttia) ja toisesta kokonaisen pyöreän leivän.


 

Leipäjuuri rukiista
1. Sekoita 2 dl vettä, 2½ dl ruisjauhoja ja 1 rkl hunajaa. Kelmuta massa ja anna sen seistä huoneenlämmössä kaksi vuorokautta.
2. Tarkista taikinaa silloin tällöin. Ripottele pinnalle vähän jauhoja ja sekoita.
3. Lisää kahden vuorokauden kuluttua 1 dl vettä ja 1 dl ruisjauhoja. Sekoita hyvin, kelmuta ja anna seistä vuorokauden verran.
4. Lisää vielä 1 dl vettä ja 1 dl ruisjauhoja. Sekoita hyvin, kelmuta ja anna seistä vuorokauden verran.
5. Nyt hapanleipäjuuri on valmis! Jos et käytä juurta heti, voit nostaa sen muovirasiassa jääkaappiin, jotta kohoaminen päättyy. Muista kuitenkin ruokkia juurta jääkaapissa - toisin sanoen ripottele pinnalle jauhoja kerran viikossa. Jos juurest tulee liian paksua, lisää sekaan vähän vettä.


Hapanleipä rukiista (2 leipää)

Aamu 1. päivä
3 dl kädenlämpöistä vettä
1 dl rukiista hapanleipäjuurta
180 g ruisjauhoja

Iltapäivä 1. päivä
3 dl kädenlämpöistä vettä
180 g ruisjauhoja

Aamu 2. päivä
3 dl kädenlämpöistä vettä
esitaikina edelliseltä päivältä
1 rkl suolaa
150 g vehnäjauhoja
400 g ruisjauhoja
(pähkinöitä tai siemeniä)

Aamu 1. päivä
1. Sekoita kaikki ainekset löysäksi taikinaksi puukauhalla.
2. Peitä taikina kelmulla ja anna seistä huoneenlämmössä iltapäivään saakka.

Iltapäivä 1. päivä
3. Lisää vesi taikinaan ja vatkaa joukkoon kaikki jauhot.
4. Peitä muovikelmulla ja anna seistä huoneenlämmössä yön yli.

Aamu 2. päivä
5. Sekoita vesi edellisen päivän taikinaan. Lisää suola ja jauhot.
6. Työstä taikinaa puukauhalla. Ruistaikinat ovat todella tahmeita!
7. Peitä taikina leivinliinalla ja anna kohota tunnin verran.
8. Kumoa taikina huolella jauhotetulle pöydälle. Taita se kasaan jokusen kerran, mutta älä kauli. Jaa taikina kahteen osaan ja ripottele pinnalle vähän ruisjauhoja. Peitä leivinliinalla. Anna kohota tunnin verran. Kuumenna uuni sillä välin 250 asteeseen, mieluiten kiertoilmalla. Nosta uuniin kaksi peltiä kuumenemaan.
9. Kun taikina on kohonnut valmiiksi, nosta kummatkin taikinat omille kuumille pelleilleen ja työnnä ne uuniin. Jos käytössäsi ei ole kiertoilmauunia, paista yksi leipä kerrallaan. Kaada uunin pohjalle noin 1 dl vettä ja sulje luukku heti, näin leipiin tulee rapea pinta. Laske uunin lämpötila heti 175 asteeseen. 
10. Paista leipää noin tunti tai kunnes se on 98-asteista.
11. Kiedo valmiit leivät leivinliinoihin ja anna jäähtyä/kypsyä seuraavaan päivään.                         

9 kommenttia:

  1. WAU ! Hieno leipä!
    Ihan on oikean ruisleivän näköinenkin ja varmaan makuinenkin !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Se minua tuossa ohjeessa ihmetyttikin kun kuvassa oli aika paljon "vehnäisemmän" näköinen ruisleipä vaikka itsekin ajattelin ohjeen ruisjauhomäärillä tulevan ihan oikea ruisleipä. Varsin maistuvaa oli kyllä ja nyt on juurta jemmassakin seuraavaa kertaa varten.

      Poista
  2. Voi, vastapaistettu ruisleipä on niin hyvää! Minulla on pakastimessa vanhaa ruisleivän juurta, jota silloin kauan sitten käytin meidän pienessä kotileipomossa. Se juuri saatiin paikkakunnalla ennestään olevalta vanhalta leipurilta, oli silloin jo eläkkeellä ja opasti meitä, kun innokkaina ja kokemattomina saavuimme sinne paikkakunnalle leipomon pitäjiksi. Saattaa olla siis kovinkin vanha juuri. Pitääkin kokeilla josko sen saisi herätettyä henkiin! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ne vanhat leivänjuuret onkin ihan parhaimman makuisia, toivottavasti onnistuu henkiin herättäminen :)

      Poista
  3. Laitoin blogisi suosikkeihini, toivottavasti passaa :) On niin kaunis kissakin tuossa kuvassa :)

    VastaaPoista
  4. Olen joskus tehnyt ruisleipää itse ja se oli kyllä hyvää. Nyt voisikin taas kokeilla, miten onnistuisi!

    VastaaPoista
  5. Mahtava leipä! Siitä onkin vierähtänyt yksi 20 vuotta kun viimeksi olen ruisleipää itse tehnyt :) pistän tämän reseptin korvan taakse.

    VastaaPoista