Tänään piti leipoa sämpylöitä hampurilaisiin illaksi, joten ajattelin kokeilla ohjetta, jossa taikina tehdään jo illalla jääkaappiin ja aamulla voi leipoa tuoreet sämpylät aamiaiselle. Samasta taikinasta riitti myös hampparisämpylöihin illaksi. Oli aika näppärä ohje ja aika luksusta saada uunituoreet sämpylät aamupalalle. Ohjeen nappasin Taikataikinat-blogista.
Tein taikinan kaksinkertaisena ja aamupalalle leivoin 9 pienempää sämpylää, jotka kohotin uunissa ennen paistoa. Hampurilaissämpylöitä tuli 6 aika reilun kokoista ja niiden annoin kohota lämpöisessä uunin päällä jonkun aikaa, jotta niihin ei tulisi noita repeämiä joita ekoihin pikkusämpylöihin tuli.
12 kpl
3 dl maitoa (tai mehua, vettä, piimää)
15 g hiivaa (laitoin kuivahiivaa 1/3 pussin)
1 tl suolaa
1 rkl siirappia
2 rkl pullomargariinia tai rypsiöljyä
n. 7 dl sämpyläjauhoseosta
TAI
5 dl vehnäjauhoja + 3 dl pikakaura-ruishiutaleita
Tee taikina illalla
valmiiksi: Liuota hiiva kylmään nesteeseen, hiivaa tarvitaan
normaalileivontaan nähden hieman vähemmän. (Kuivahiivan sekoitin ensin
osaan jauhoista ja sekoitin nesteeseen) Lisää suola ja siirappi ja
alusta taikinaksi sämpyläjauhoseoksella. Lisää alustuksen loppupuolella
kylmä rasva. Löysähköstä taikinasta saat kuohkeimmat sämpylät. Laita
taikina muovilla peitettynä jääkaappiin yöksi.
Aamulla: Leivo kohonnut
taikinatangoksi ja leikkaa siitä palasia uuninpellille. Laita sämpylät
kylmään uuniin (keskitasolle) ja sitten uuni päälle 200 asteeseen. Siinä
sämpylät ensin kohoavat ja sitten paistuvat, aika riippuu siitä, kuinka
kauan uuni lämpenee (n. 20 min).
Minä teen usein tällä tavalla sämpylöitä. On ihanaa aloittaa kiireetön viikonloppuaamu tuoreella sämpylällä :)
VastaaPoistaTätä ohjetta tulee kyllä varmasti jatkossakin käytettyä :)
Poista