perjantai 4. tammikuuta 2013

Patongit

Viimeisimmässä Leivotaan-lehdessä oli helppo perusohje leivän tekoon, jolla sai halutessaan tehtyä patonkeja, isoja leipiä tai sarvia. Yhtä hyvin onnistuisi varmasti myös sämpylät tällä ohjeella. 




6 dl vettä
50 g hiivaa
2 rkl öljyä
2 tl suolaa
12-13 dl vehnäjauhoja
(korvasin osan vehnäjauhoista 2 dl kauraleseillä ja 2 dl ruisjauhoja, jolloin vehnäjauhoja tuli taikinaan n. 8 dl)


1. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva veteen ja sekoita.
2. Lisää joukkoon öljy, suola ja lähes kaikki jauhot. Säästä hiukan jauhoja leipomista varten. Alusta taikinaksi.
3. Anna taikinan kohota leivinliinan alla noin 45 minuuttia.
4. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle, mutta älä alusta sitä enää. Jaa taikina kolmeen osaan.
5. Kauli jokainen taikinapala noin 20 x 30 cm levyksi. Rullaa kääretortun tapaan pitkältä sivulta. Nosta patongit leivinpaperin päälle uunipellille. Tee veitsellä muutama viilto jokaiseen patonkiin. Ripottele vähän jauhoja päälle. Anna leipien kohota liinan alla noin 40 minuuttia. Laita uuni lämpenemään 250 asteeseen. 
6. Paista patonkeja uunin keskitasolla noin 8 minuuttia. Alenna uunin lämpötila 200 asteeseen ja jatka paistamista 20 minuuttia. Nosta patongit ritilän päälle jäähtymään.

2 kommenttia:

  1. Herkullisen näköisiä. Oletko sinäkin päättänyt hioa leivän leipomistaitoja?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kovasti mieli tekisi perehtyä enempi leivän leivontaan, mutta aina tuntuu arki syövän liikaa aikaa leivontahommeleilta. Tuore omatekoinen leipä voittaa kyllä mennen tullen kaupan leivät! :)

      Poista