perjantai 11. tammikuuta 2013

Bagelit

Sain pariltani bageleiden ohjeen, olinkin niitä jo joku kerta aiemmin miettinyt että olisi mukava kokeilla. Tähän tarjoutui hyvä tilaisuus, kun sisko tuli kylään ja oli pari kättä enemmän mukana niin pääsi pikkuleipurikin mukaan touhuun. 
Ei näillä bageleilla ihan kauneuskilpailuja voitettaisiin, mutta maku oli kyllä hyvä. Taikinaan laitoin sokeria  joku 3 rkl siirapin sijaan, kun sitä ei ollutkaan kaapissa. Epäilen, että sen takia väri jäi aika vaaleaksi (?). Lisäksi leipoessa tehtiin bageleista liian isoja rinkuloita, kun ajateltiin niiden kohoavan vielä sen jälkeen enemmän. Olisi pitänyt leipoa pienempi pitkula ja kiertää se rinkelin muotoon, mutta näistähän sitä kait oppii. Jää jotain hampaankoloon, niin tekee mieli kokeilla uudestaan josko onnistuisi paremmin ;)


50 g hiivaa
5 dl lämmintä vettä
0,5 dl vaaleaa siirappia
2 tl suolaa
1 rkl öljyä
13-14 dl vehnäjauhoja

Keittämiseen 
n. 3l vettä
4 rkl sokeria

Voiteluun ja koristeluun
muna
seesaminsiemeniä, unikonsiemeniä tai juustoraastetta

1. Liuota hiiva lämpimän veden joukkoon. Lisää siirappi, suola ja öljy. Lisää jauhot vähitellen
ja alusta taikinaa samalla. Vaivaa taikinaa n.5 minuuttia jauhotetulla pöydällä.
2. Nosta taikina takaisin kulhoon ja anna kohota n. tunnin.
3. Kaada taikina pöydälle ja jaa se 24 yhtä suureen osaan. Pyöritä palat pitkulaisiksi patukoiksi, joiden päät ovat hiukan ohuemmat kuin muu osa. Kierrä patukat rinkeleiksi ja kiinnitä päistään yhteen. Nosta bagelit jauhotetun leivinpaperin päälle ja kohota vielä 20 minuuttia liinan alla.
4. Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Keitä sokeri ja vesi isossa kattilassa. Nosta kerrallaan 2-3- bagelia kattilaan ja keitä 2-3 minuuttia. Käännä bagelit ympäri muutaman kerran keittämisen aikana. 
5. Nosta bagelin vedestä reikäkauhalla. Voitele munalla ja dippaa siemeniin tai juustoraasteeseen. Nosta bagelit leivinpaperilla päällystetylle pellille ja paista uunin keskitasolla 12-15 minuuttia.

5 kommenttia:

  1. Näitä pitäis itsekkin tehdä, pitkään jo miettinyt... Joku viikonloppu vois yrittää kun viikolla ei oikein kerkeä nykyään paljoa leipoa

    VastaaPoista
  2. Mahtavaa että teit näitä ja kiitos vinkeistä. Nuo pitää ottaa huomioon kun itse alkaa bageleiden tekoon.

    VastaaPoista
  3. Vesirinkilät ovat lämmin muisto lapsuuteni lauantai päivistä, jolloin niitä leivottiin kotona - leipomoissa ne olivat tiistain ohjelmassa. Nykyisin voisin niitä haukatessani taas sanoa tuntevani historian havinaa, sillä 'naapurista' Itävallastahan, ne ovat kotoisin !

    VastaaPoista
  4. Bageleita ei ole koskaan tullut tehtyä. Herkullisen näköisiä :)

    VastaaPoista
  5. Nämä täytyy laittaa to do-listalle!

    VastaaPoista