lauantai 26. tammikuuta 2013

Aamiassämpylät

Tänään piti leipoa sämpylöitä hampurilaisiin illaksi, joten ajattelin kokeilla ohjetta, jossa taikina tehdään jo illalla jääkaappiin ja aamulla voi leipoa tuoreet sämpylät aamiaiselle. Samasta taikinasta riitti myös hampparisämpylöihin illaksi. Oli aika näppärä ohje ja aika luksusta saada uunituoreet sämpylät aamupalalle. Ohjeen nappasin Taikataikinat-blogista.
Tein taikinan kaksinkertaisena ja aamupalalle leivoin 9 pienempää sämpylää, jotka kohotin uunissa ennen paistoa. Hampurilaissämpylöitä tuli 6 aika reilun kokoista ja niiden annoin kohota lämpöisessä uunin päällä jonkun aikaa, jotta niihin ei tulisi noita repeämiä joita ekoihin pikkusämpylöihin tuli.



 
12 kpl

3 dl maitoa (tai mehua, vettä, piimää)
15 g hiivaa (laitoin kuivahiivaa 1/3 pussin)
1 tl suolaa
1 rkl siirappia
2 rkl pullomargariinia tai rypsiöljyä
n. 7 dl sämpyläjauhoseosta
TAI
5 dl vehnäjauhoja + 3 dl pikakaura-ruishiutaleita

Tee taikina illalla valmiiksi: Liuota hiiva kylmään nesteeseen, hiivaa tarvitaan normaalileivontaan nähden hieman vähemmän. (Kuivahiivan sekoitin ensin osaan jauhoista ja sekoitin nesteeseen) Lisää suola ja siirappi ja alusta taikinaksi sämpyläjauhoseoksella. Lisää alustuksen loppupuolella kylmä rasva. Löysähköstä taikinasta saat kuohkeimmat sämpylät. Laita taikina muovilla peitettynä jääkaappiin yöksi.
Aamulla: Leivo kohonnut taikinatangoksi ja leikkaa siitä palasia uuninpellille. Laita sämpylät kylmään uuniin (keskitasolle) ja sitten uuni päälle 200 asteeseen. Siinä sämpylät ensin kohoavat ja sitten paistuvat, aika riippuu siitä, kuinka kauan uuni lämpenee (n. 20 min).

2 kommenttia:

  1. Minä teen usein tällä tavalla sämpylöitä. On ihanaa aloittaa kiireetön viikonloppuaamu tuoreella sämpylällä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tätä ohjetta tulee kyllä varmasti jatkossakin käytettyä :)

      Poista