torstai 23. tammikuuta 2014

Luomuisat sämpylät

Sain tammikuun sly-paketin yhteydessä haasteen leivontaystävältäni kokeilla luomu-leivontaa. Sinänsä tuossa itse leivonnassa ei eroa ole tavalliseen, mutta pidin ajatuksesta että on tärkeää myös miettiä raaka-aineiden alkuperää ja kuinka paljon niitä on käsitelty. 
Käytin näihin sämpylöihin tammikuun paketissa olleita myllärin luomu-sämpyläjauhoja sekä luomu vehnäjauhoja. Tein tarkoituksella sämpylöistä isoja ja litteitä, jotta ne olisivat hyviä viikonloppuna tehtäviin pulled pork-hamppareihin. 





Luomuisat sämpylät
1 l vettä
2 pss kuivahiivaa
4 rkl siirappia
hieman suolaa 
1 dl öljyä
1 kg myllärin luomu sämpyläjauhoja
n. 600 g luomu vehnäjauhoa

Lämmitä vesi reilusti kädenlämpöiseksi (n.42 astetta). Liuota kuivahiiva veteen. Lisää siirappi, suola ja öljy. Lisää jauhoja vähitellen sekoittaen, taikinan paksuntuessa vaivaa käsin jauhoja mukaan niin että taikina on pehmeä mutta kimmoisa. Anna kohota liinan alla puolisen tuntia. Alusta taikina jauhotetulla pöydällä ja jaa kolmeen osaan. Leivo sämpylöiksi. Paista 225 asteisessa uunissa n. 12-15 minuuttia.


Samalla saatiin pakkaspäivälle mukavaa tekemistä kun ei lähdetty aamusta ulos. Vähän kyllä mietin kuinka meille käy kun lasten kanssa ruetaan litran taikinasta sämpylöitä vääntämään, mutta hyvinhän se ihan sitten meni. Pikku-ukko ei ihan vielä lämmennyt leipomiselle kun annoin jauhoja tutkailtavaksi :)

10 kommenttia:

  1. Herkullisen ja pehmeän näköisiä sämpylöitä!
    Pulled pork-hampparit kuulostaa ihanilta!

    KIITOS sinulle salainen ystäväni, paketit on olleet ihania :)

    VastaaPoista
  2. Ihanan pulleita sämpylöitä! Pulled porkia ei vielä ole päässyt testaamaan :D

    - SLY25 emo

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, tulehan kertomaan mielipiteesi kun päädy testailemaan possua! :)

      Poista
    2. Kyllä tulen :)

      -SLY25 emo

      Poista
  3. Ihana tuo pikkuleipurien kuva, meilläkin yritetään suosia luomua mahdollisimman paljon, toivottavasti onnistui myös hampparit, sämpylöistä se ei ainakaan ole kiinni, on ne vain niin mahtavan näköisiä ja kokoisia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, ennen tuli ostettua aina valmiit hampparisämpylät mutta nykyään on pakko leipoa itse niin saa paljon maukkaampia burgereita :)

      Poista
  4. Ihana leivontahetki!
    Odottele rauhallisesti....muutamat vuodet.....miehet ovat tunnetusti parhaita leipureita U

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pienestä pitäen pitää yrittää saada innostus tarttumaan ;)

      Poista