sunnuntai 1. joulukuuta 2013

Fudge

Tämän ohjeen sain salaiselta leivontaystävältäni marraskuun paketissa. Oli mukava päästä testaamaan taas jotain ihan uutta ohjetta sekä mm. glukoosisiirappia jota en ollut aiemmin käyttänyt. Ihan mukavan helppo ohje, mutta digitaalisen paistolämpömittarin tämä vaatii. Parhaimmillaan fudget oli omasta mielestäni seuraavana päivänä, silloin rakenteesta oli tullut pehmeä fudgemainen ja toffeen sitkeys hävinnyt. Hyviä oli, sai makeannälän tyydytettyä parilla palalla :)


Fudge

2 dl kuohukermaa
½ tl suolaa
vajaa 1 ½ dl (200 g) Dansukker Glukoosisiirappia
2 ½ dl (225 g) Dansukker Taloussokeria
2–3 rkl Dansukker Tummaa siirappia
½ dl vettä
1 ½ dl Dansukker Tomusokeria
1–2 rkl vettä
1 rkl Dansukker Vaniljasokeria

1. Sekoita suola kermaan.
2. Mittaa glukoosisiirappi paksupohjaiseen ja korkeareunaiseen kattilaan. Lisää sokeri, tumma siirappi ja vesi ja sekoita tasaiseksi. 


3. Kuumenna seos kiehuvaksi ja keitä täydellä teholla, kunnes seoksen lämpötila on 
124 °C. Sekoita välillä.

4. Lisää kerma-suolaseos sekoittaen kattilaan (varo, seos kuohahtaa). Kuumenna uudelleen 124 asteeseen koko ajan sekoittaen.


5. Ota kattila pois liedeltä ja anna jäähtyä 90 asteeseen. Sekoita massaa jäähtymisen aikana.
6. Sekoita 1 rkl vettä, tomusokeri ja vaniljasokeri tasaiseksi, kiinteäksi tahnaksi. Lisää tarvittaessa vettä tipoittain.
7. Lisää tomusokeritahna saman tien voimakkaasti sekoittaen massaan. Sekoita tasaiseksi.
8. Kaada kuuma massa leivinpaperilla vuorattuun astiaan, käytä lopuksi kaavinta, ja levitä tasaiseksi. Anna jäähtyä vähintään muutama tunti kunnes fudge on leikattavissa. (Jäähtymisaika riippuu fudgen paksuudesta.)

9. Leikkaa jäähtynyt fudge paloiksi ja nauti.




Huom! Fudgemassaan keittämisen jälkeen lisättävä tomusokeritahna saa aikaan fudgelle tyypillisen pehmeän, "purtavan" rakenteen. On tärkeää, että annat massan jäähtyä 90-asteiseksi ennen tomusokeritahnan lisäämistä. Liian kuumaan massaan lisääminen saa aikaan tomusokerin liukenemisen, ja lopputuloksena on sitkeä toffee (mikä sekin toki maistuu vallan erinomaiselle).

Mukavaa huomata että blogini on saanut lisää lukijoita! Tervetuloa uusille :) 20 lukijan raja jo rikottu, huisia!

7 kommenttia:

  1. Herkullisen näköistä! Juuri eilen vetäsin rasiallisen kaupan fudgea ja mietin, että pitäisi tehdä itse, kun on lempparia :)

    t. SLY25 emo

    VastaaPoista
  2. Näyttääpä hyvältä =) pitääkin etsiä tuollainen digitaalinen lämpömittari =)

    VastaaPoista
  3. Kiitos selkeästä ohjeesta. Tykkaan että on tarkkaan kerrottu tekovaiheet. Minulla onkin tuo lämpömittari, enkä tiedä miten ilman sitä on voinut tehdä mitään hilloja tai muita leipomuksia joissa neste pitää olla tietyn lämpöistä. Mitä eroa on toffeella ja fudgella?

    Hieno valokuva, erittäin hyvä, tekee mieli ojenaa käsi ja syödä nuo sinun fudget. Todella hyvännäköisiä.

    Käyköhän tähän normaali vaalea siirappi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) minä olen kyllä kovasti tykännyt myös tuosta lämpömittarista, tosi näppärä kun saa varmasti oikean lämpöistä. Fudge on pehmeän purtavaa ja toffee huomattavasti sitkeämpää. En osaa sanoa tuosta vaaleasta siirapista mutta itse saattaisin kokeilla sopiiko :)

      Poista
  4. Salainen=http://www.dansukker.fi/fi/resepteja/fudge.aspx

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leivontaystäväni oli salainen, ringissä läheteltävät reseptit harvoin salaisia ovat.

      Poista