sunnuntai 2. maaliskuuta 2014

Pizzapohja Gabriele Boncilta

Uuden pizzapohjan ohjeen testausta oli luvassa taas tänä viikonloppuna, vähän on ollut hakusessa pizzakiven saannin jälkeen vieläkin hyvä pohjan ohje. Aiemmin postaamani Mark Bellon ohje oli hyvä, mutta vähän kutkutti kokeilla vielä pitkällä kohotusajalla olevaa ohjetta. Ja voin kuulkaa kertoa, että näin helposti käsiteltävää taikinaa en ole saanut koskaan aikaiseksi! 
Ohje on alunperin Gabriele Boncin kehittelemä, mutta itse nappasin ohjeen Sivumaku-blogista missä asiaan oli perehdytty aika perusteellisesti. Taikina kohotetaan kylmäfermentaatiolla eli vuorokauden ajan jääkaapissa. Sikälikin tykkäsin ohjeesta että kaikkea ei tarvitse tehdä samana päivänä vaan itse taikina on hoideltu jääkaappiin jo aiemmin. Jääkaapissa kohotessaan taikinan jauhot kypsyvät paremmin ja pizzasta tulee kevyempää, ilmavampaa sekä helpommin sulavaa. 
Pienin ennakkoluuloin omia taitoja kohtaan lähdin kokeilemaan tätä taikinaa, sillä Boncin mukaan onnistuneessa pizzassa itse taikinan osuus on vain 10%, loppuun onnistumiseen vaikuttaa taikinan käsittely. Kuulostaa hurjalta, mutta joko tein jotain väärin tai sitten oikeasti se oli suht helppoa sillä mielestäni taikinasta tuli hyvä ja kohoamisesta syntyneet kuplat säilyivät hyvin pohjassa.
Ohjeessa ei mainittu kuinka monta pizzaa tästä tulee ja tein nyt ensimmäisellä kerralla neljä kappaletta. Pohja jäi ehkä aavistuksen paksuksi ja siitä olisi saanut ohuemman, mutta isompi pizza ei olisi mahtunut kiven päälle paistumaan. Seuraavan kerran yritän tehdä puolikkaalla ohjeella 3 pizzaa tai tällä ohjeella 6 pizzaa, josta saa sitten näppärästi pakkaseen vaikka lounaspaloja.
Pohjan käsittelystä oli hyvä video, joka kannattaa katsoa ennen kuin rupeaa pohjaa käsittelemään, tästäpä linkki siihen :)

Pizzataikina Boncin mukaan
1 kg (14 dl) erikoisvehnäjauhoja
7 dl vettä
4 rkl oliiviöljyä
1 rkl merisuolaa
7 g kuivahiivaa
Sekoita kulhossa lusikalla keskenään jauhot, hiiva ja vesi. Kun kaikki on sekaisin ja möykyt poissa, lisää suola ja sitten öljy. Taikina on varsin kosteaa. Sen kuuluukin olla.
Kumoa taikina kevyesti jauhotetulle alustalle ja vaivaa sitä helläkätisesti ja jaa se puoliksi. Ota taikinaa kiinni ulkokulmista, nosta hiukan ilmaan, käännä 90 astetta ja laske takaisin alas. Toista tämä muutaman kerran ilman muuta vaivausta. Nosta ja käännä, nosta ja käännä. Taikinan tahmaisuus vähenee joka kerralla.
Öljyä kulho kevyesti ja aseta taikina lepäämään siihen 15 minuutiksi. Tee nosto- ja kääntökierros kolme kertaa. Taikinan pitäisi lopussa olla kimmoisaa eikä tahmeaa.
Laita taikina takaisin kulhoon, peitä tiukasti tuorekelmulla, laita jääkaappiin ja annan kohota 1 vrk.
Tältä taikina näytti kun otin sen lämpiämään seuraavana päivänä. En olisi millään uskonut, että se on helppoa käsitellä koska se näytti lähinnä taikinavelliltä. Onneksi oli kuitenkin ihan kiinteä ja hyvä.

 
Ennen pizzan leipomista, muista ottaa taikina ajoissa huoneenlämpöön. Laita pizzakivi uuniin ritilän päälle alimmalle tasolle ja laita uuni lämpiämään 225 asteeseen. Kivi on valmis n.5-10 minuuttia sen jälkeen kun uuni on saavuttanut lämpönsä.
Laita taikina kevyesti jauhotetulle alustalle ja painele sormenpäillä ohueksi muotoonsa. Aloita reunoilta painellen ne ohueksi ja siirry tämän jälkeen keskiosaan. Varo rikkomasta taikinan kuplia. Täytä mieluisilla täytteillä ja paista reunat kullanruskeiksi.

 
Täytteet
pizza nro 1
tomaattikastike
juustoraaste
ilmakuivattu kinkku
kirsikkatomaatin puolikkaita
mozzarella
basilikaa paistamisen jälkeen


 pizza nro 2
tomaattikastike
juustoraaste
hyvin maustettu jauheliha
kirsikkatomaatin puolikkaita
aurajuusto
rucolaa paistamisen jälkeen
1 kommentti: