sunnuntai 30. syyskuuta 2012

Lauantai-illan hampparit

Yksi meidän perheen perinteisistä lauantaiherkuista on nämä itsetehdyt hampurilaiset. Tehtiin myös pikkutirrille oma versio ilman voimakkaita mausteita ja suolaa, siitä kuvaa alla. Väliin laitettiin normijuustoa, salaattia, tomaattia sekä pikkusen ketsuppia.



Sämpylät
5 dl vettä
1 pss kuivahiivaa
suolaa
sokeria
½ dl öljyä
13-15 dl sämpyläjauhoja (itse pistin sekaisin vähän mitä kaapista löysin jauhojämiä, hiivaleipäjauhoa, sämpyläjauhoa, vehnäjauhoa..)

Lämmitä vesi reilusti kädenlämpöiseksi ja kaada kulhoon kuivahiivan, suolan ja sokerin päälle. Sekoittele hetken, jotta hiiva liukenee veteen paremmin. Lisää jauhoja hiljalleen samalla sekoittaen kädellä. Vaivaa taikinaa tasaiseksi, lisää alustuksen loppuvaiheessa öljy.
Kohota taikinaa lämpimässä paikassa liinan alla n. 30 min. Kohotus myös leipomisen jälkeen pellillä n. 30 min. Paista 225 asteessa n. 12-15 minuuttia.
Itse tein sämpylöistä vähän normaalia suurempia, niin saa hamppareistakin hyvän kokoisia. Ohjeesta tulee ihan reilusti sämpylöitä, mutta niitähän on helppo pistää pakkaseen ja syödä myöhemmin.


Pihvit
½ prk kermaviiliä
½ dl korppujauhoja
n. 500 g nautasikajauhelihaa
sipulia
1 muna
mausteita oman maun mukaan

Pilko sipuli ja kuullota pannulla. Sekoita kermaviili ja korppujauhot kulhossa, anna turvota hetken. Lisää jauheliha, sipulit, muna ja mausteet. Sekoita hyvin tasaiseksi massaksi. Muotoile pihveiksi ja paista 200 asteessa n. 10-13 minuuttia.
Ennen maustamista otettiin erilleen pieni osa taikinaa, josta tehtiin hampparipihvit tytölle.


Väliin
cheddar-sulatejuustoa
punasipulia
jääsalaattia
tomaattia
suolakurkkua
majoneesia
ketsuppia
sinappia

Itelle paistettiin vähän ranskalaisia kaveriksi, joiden kanssa lopusta kermaviilistä pieni dippi sekoittamalla siihen majoneesia ja valkosipulia. Voittaa kaupan valkosipulidipin 6-0!


Pikkutirrin hamppari.





2 kommenttia:

  1. Nams! Pitäsikin tehdä joku päivä itse hamppareita :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kyllä koko vaivan väärtejä itse tehdyt hampurilaiset! :)

      Poista