tiistai 9. heinäkuuta 2019

Patalaiskan pataleipä

Olen innostunut tämän kevään aikana hurjasti hapanjuurileivonnasta. Sain erittäin toimivan vaalean juuren itselleni ja sen kanssa on ollut helppoa upota huikeaan hapanjuurileivonnan maailmaan. Tässä erittäin helppo ja vaivaton ohje, jolla itsekin aloitin leivontaa. Juuri ruokitaan virkeäksi ja kuohkeaksi, jonka jälkeen sekoitetaan taikina ja jätetään yöksi lepäämään kelmun alle huoneenlämpöön. Aamulla taikina humpsautetaan uunissa kuumennettuun pataan, jossa se paistetaan.   Vaikein vaihe lienee se, kun pitäisi antaa malttaa leivän jäähtyä ennen maistelua. Itse en ainakaan millään malttanut tätä odotella, vaan halusin herkutella aamupalalla lämpimällä leivällä. Ohje alunperin FB:n Hapanjuurileipurit-ryhmästä.

ILLALLA

Sekoita kaikki ainekset keskenään suuressa kulhossa. Peitä kulho kannella tai muovilla

ja jätä yöksi keittiön tasolle. Halutessasi voit venyttää ja taittaa taikinaa yhden kierroksen tunnin kuluttua taikinan sekoittamisesta.

200 grammaa aktiivista vehnähapanjuurta (20%)
800 grammaa puhdasta haaleaa vettä (80%)
20 grammaa merisuolaa (2%)
1000 grammaa jauhoja (100%), josta vähintään 700 grammaa ydinvehnäjauhoa


AAMULLA

Laita uunin alaritilälle valurautapata, jonka kansi on raollaan ja kuumenna uuni 250 asteeseen. Kuumenna pataa vielä 20 minuuttia sen jälkeen, kun uuni on kuuma.

Sinulla pitäisi olla nyt kupliva, kohonut ja löysä taikina kulhossasi. Liikuttele siTÄ mahdollisimman vähän. Älä sekoita!

Kun pata on kuuma, ota se uunista. Jos et ole varma, onko pata rasvapoltettu riittävän hyvin, ripottele vähän jauhoa padan pohjalle ja reunoille juuri ennen kuin kaadat taikinan pataan. Vaihtoehtoisesti voit sivellä vähän öljyä padan pohjaan ja reunaan silikonisiveltimellä.

Kaada taikina pataan kaavinta apuna käyttäen. Voit ripotella pinnalle vähän jauhoa, jos haluat. Laita kansi tiiviisti päälle.

Paista leipää 30 minuuttia kannen kanssa ja 30 minuuttia ilman kantta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti