sunnuntai 9. heinäkuuta 2017

Parhaat pitaleivät

Kuopuksen synttäreitä vietettiin tänä vuonna mökillä ja päädyimme tarjoamaan suolaisena puolena pitaleipiä. Erilaisia ohjeita pitaleipiin on tullut kokeiltua, mutta mikään ei ole vielä näin hyvin vakuuttanut kuin tämä ohje minkä löysin Sillä sipuli-blogista.
Pitaleipien täytteeksi teimme pulled chickeniä sekä pulled porkia, marinoituja punasipuleita ja tomaattisalsaa. Kanaleipään teimme kastikkeeksi Curry-ananas-kastiketta ja possun kaveriksi Bbq-kastiketta Mättömestarin ohjeella.
Kaikki kuvat eivät anna oikeutta herkuille valitettavasti, kun nopeaan ilman sen kummempia asetteluita halusin napata kuvat jotta niistä vähän saa osviittaa miltä eri täytteet näyttävät.




Pitaleivät

8 kappaletta
2 1/2 dl vettä
1/2-1 tl suolaa
25 g hiivaa
2 rkl oliiviöljyä
5-5 ½ dl durumvehnäjauhoja (tai vehnäjauhoja)

Sekoita veteen hiiva, suola ja öljy. 
 Alusta joukkoon vähitellen tarvittava määrä jauhoja. 
 Anna kohota puolisen tuntia tai kunnes taikina on kaksinkertainen.  
Jaa taikina 8 osaan ja kauli ohuiksi leipäsiksi. 
Taikina kannattaa kaulia lähes lettumaisen ohueksi, jotta valmiiseen leipään muodostuu uunissa tasku. Anna kohota liinan alla puoli tuntia.  
Kuumenna uuni 250-275 asteeseen. Kuumenna samalla uunissa peltiä. 
 Nosta pitaleivät kuumalle pellille. 
Paista pitaleipiä kunnes ne ovat nousseet pallukoiksi ja ovat kypsiä, noin viitisen minuuttia riittää. Jos et tarjoa leipiä heti, säilytä ne muovipussissa tai pakasta.



Tomaattisalsa
1 kg tomaatteja
3 kpl varhaissipulia
2 kpl valkosipulinkynttä
1 kpl tuoretta chiliä 
6 rkl persiljaa silputtuna
1 rkl öljyä
1 rkl sokeria
1 ½tl suolaa
1 tl mustapippuria
1 tl basilikaa

Paloittele tomaatit pieniksi kuutioiksi kulhoon.Voit valuttaa niistä ylimääräistä nestettä pois. Hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Halkaise chilipalko, poista siemenet ja silppua palko.
Sekoita kaikki aineet tomaattisilpun joukkoon ja nosta salsa jääkaappiin maustumaan ennen tarjoilua.
Kun tuot salsan tarjolle, voit vielä halutessasi valuttaa siitä ylimääräistä nestettä.



 Curry-ananasdippi (kaksinkertaisena)
1  prk kermaviiliä 
1 tl currya
1 tlk ananasmurskaa
1 valkosipulinkynsi
½ dl tuoretta korianteria
1 tl sambal oelekia
ripaus suolaa

Sekoita ainekset keskenään. Anna maustua jääkaapissa.



Bbq-kastike

2,5 dl ketsuppia
1,5 dl fariinisokeria
2,5 dl pepsiä
0,5 dl tummaa siirappia
250 g paseerattua tomaattia
2 rkl dijon sinappia
2 rkl omenaviinietikkaa
1 rkl merisuolaa
1 rkl sinappijauhetta
1 rkl Worchestershire kastiketta
1 rkl valkosipulijauhetta
1 rkl sipulijauhetta
1 rkl savupaprikajauhetta
1 tl timjamia
1 tl mustapippuria
0,5 tl cayennepippuria
1 tl nestemäistä savua

Laita kattila hellalle keskilämmölle.
Lisää reseptin ainekset ylhäältä alaspäin kattilaan aina välillä vispilällä sekoittaen.
Kun kaikki ainekset ovat kattilassa, nosta lämpöä ja anna kastikkeen kiehahtaa.
Anna kastikkeen jäähtyä ja säilö hyvin puhdistettuun purkkiin. 
Kuva valitettavasti puuttuu.
 
 
Marinoidut punasipulit
 
2 kpl punasipuleita
1 dl rypsiöljyä
1 dl punaviinietikkaa
3/4 dl sokeria
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria

 Kuori sipulit, ja leikkaa ne ohuiksi renkaiksi. 
Lado sipulit marinadin ainesten kanssa astiaan. Peitä tuorekelmulla ja pane jääkaappiin.
Anna punasipulien marinoitua muutaman tunnin ajan tai seuraavaan päivään.

1 kommentti:

  1. Ompa kiva kuulla että ohje toimi! Maittavat täytteet teillä. Curry on vähän unhossa ollut mauste joka on nyt lähiaikoina muutaman kerran pompannut eteen ravintoloissakin. Onkohan se tulossa uudestaan?

    VastaaPoista